A végére összeesett a DEAC, a Kecskemét lesz ott a kupadöntőn

2017-12-28 22:48:16

Bár egészen a végéig úgy nézett ki, pozitív mérleggel zárhatja az évet a DEAC kosárlabdacsapata, a Kecskemét végül hatalmas hajrájának köszönhetően öt pontos győzelmet aratott az Oláh Gábor utcán. Ezzel az eredménnyel eldőlt, hogy a két együttes közül a KTE lesz ott a Magyar Kupa döntőjében.


A fergeteges hangulatban induló találkozót a Kecskemét kezdte jobban, első négy akciójukból kosár született, de gyors támadásainak köszönhetően a DEAC sem maradt le. Négy perc után Jahmal Jones kosarával utol is érte ellenfelét a házigazda (9-9), de a szellős védekezéseknek köszönhetően tovább folytatódott a kosáreső. A válogatott Karahodzic közelije után Berényi Sándor unta meg hamarabb a látottakat, az időkérésnek meg is lett az eredménye, Farkas duplája után kettőre zárkóztak (17-19). A dobópárbaj egészen a negyed végéig megmaradt, mindkét oldalon repkedtek a hárompontosok, a negyed pedig végül igazságos döntetlennel zárult.


6-0-val kezdte a második játékrészt a KTE, Jahmal Jones három büntetőjével és Velkey János triplájával egy perc alatt eltüntette hátrányát a cívisvárosi alakulat. Mindkét együttes extra dobóformát fogott ki a Kecskemétiek például jobban dobták ekkor a hárompontosokat, mint a büntetőket. A negyed derekán Lilov harmadik hárompontosával először volt a DEAC-nál az előny, Velkey triplája pedig már Forray Gábornak is sok volt (45-41), időt is kért a Kecskemét. Molnár Andrásék a végjátékban minden elzárást elváltottak, mely meg is zavarta a lilamezeseket, az extázisban kosárlabdázó Velkey újabb távolijával pedig már hét volt közte, melyet egészen a nagyszünetig sikerült is megtartani. A kilátogató közel 1500 néző a szezon eddigi legjobb félidejét láthatta a DEAC-tól, a közel 65 százalékos mezőnymutató minden várakozást felülmúlt.


Érezhetően más felfogásban jöttek ki a felek az öltözőből, mindkét gárda jóval nagyobb figyelmet fordított védekezésére. A negyed derekán Wittman hármasa után már csak három volt közte, de a szintén ihletett formában lévő Jones még idejében válaszolt (62-56). Egyre több hiba csúszott a támadásokba mindkét oldalon, de a nagy rohanásból a DEAC jött ki végül jobban, Bognár Kristóf ziccerével először nőtt kétszámjegyűre a differencia (69-59). Fél perccel a játékrész vége előtt hatpontos fórnál Berényi időt kért, ám támadásra már nem volt lehetőségük, mivel a hazai kispad technikai hibát kapott. Végül csak egy ponttal büntették a hírös városiak a debreceniek forrófejűségét, így 5 pontos különbséggel várhatták a záró felvonást.


Lilov agilis támadójátékkal jelezte, hogy ott szeretnének lenni a kupadöntőn, a bolgár vezérletével hamar ismét tíz lett közte (76-66). Gyors időkéréssel igyekeztek rendezni a sorokat a vendégek, mely érezhetően sikerült is, öt perc alatt mindössze egy Wittman hárompontos született. Többször is lezárhatta volna a mérkőzést a DEAC, ám az üres helyzetek rendre kimaradtak, ráadásul a játékszert sem becsülték meg úgy, mint korábban. Dramicanin duplája és Amwood büntetői törték meg a hosszú kosárcsöndet, majd Wittman egy távolival hozta rég nem látott közelségbe övéit (78-74). A hazai betörések végén rendre néma maradt a játékvezetők sípja, a KTE pedig kihasználta a debreceni hullámvölgyet, és egy perccel a vége előtt egyenlített. 25 másodperccel a vége előtt Wittman kettesével már a vendégeknél volt az előny (80-78), ráadásul az ellentámadásnál Lilov hibázott. Az utolsó másodpercekben a Kecskemét maradt higgadtabb, és végül öt pontos győzelmet aratott, így ők lehetnek ott a februári Magyar Kupa nyolcas döntőjén.


Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 1500 néző


DEAC – KTE-Duna Aszfalt 79 - 84

(28-28, 26-19, 15-17, 10-20)


DEAC: JONES 16/9, LILOV 15/12, Molnár 7, Farkas 6, Armwood 14 cserék: VELKEY 17/12, Bognár 4.


KTE: Thompson 12/6, Pongó 4, DERASIMOVIC 23/9, DRAMICANIN 14/6, Karahodzic 8 cserék: WITTMAN 17/12, Molnár 1, Horváth 5/3.


edzői nyilatkozatok:
Berényi Sándor: Megérdemelt vendégsiker született, bár véleményem szerint mi is győzelmet érdemeltünk volna. Hét emberrel játszottunk végig, így a negyedik negyedre elfogytunk. A Kecskemét felerősödött védekezésben, mi pedig hibázgattunk támadásban, így elúszott az esély a nyolcas döntőre.


Forrai Gábor: Két részre osztanám a mérkőzést. Az eleje egy szilveszteri gálameccsre hasonlított. Ötven pont felett kaptunk egy félidő alatt, ami nem jellemző ránk. A záró játékrészre megtaláltuk a játékunkat, ritmust váltottunk védekezésben. Játékosaim végig teljes szívvel küzdöttek, ami győzelmet eredményezett.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2017-12-28 22:48:16

további cikkek a témában