A Szeged ismét megtréfálta a DEAC-ot

2018-01-08 08:00:00

Nyerhető mérkőzésen szenvedett 9 pontos vereséget a DEAC a bajnokság 14. fordulójában Szegeden. Berényi Sándor tanítványai szinte végig fej-fej mellett haladtak riválisukkal, ám a kulcsszituációkban hozott rossz döntéseknek köszönhetően végül alulmaradtak a középház szempontjából kulcsfontosságú összecsapáson.

A hetek óta sérült Juhos Levente mellett a héten kéztörést szenvedő Andrija Ciric sem tudta vállalni a játékot, így két kezdőjátékosát volt kénytelen nélkülözni a hazai együttes. Farkas Attila duplájával és két hárompontosával indult a találkozó, így néhány perc elteltével ki is kérte első idejét a Szeged. Meg is lett a hatása a rövid fejmosásnak, a negyed derekára felzárkózott a vendéglátó (6-8). Isaiah Armwood pillanatai következtek, az amerikai vezérletével hamar visszaállt a nyolcpontos differencia, a DEAC érezhetően igyekezett kihasználni a Szedeák kulcsjátékosainak hiányát. A negyed hajrája a csongrádiaknak sikerült jobban, Sulovic erőszakos játékának köszönhetően fokozatosan zárkóztak, de három egységnyi így is megmaradt a cívisvárosiak fórjából.

A második negyed kezdetén Ivan Lilov köszönt be egy hárompontossal volt kenyéradójának, de egy 7-0-s rohanással - a mérkőzés során először- átvette a vezetést a Szeged (25-24). Boltic, majd Arwood zsákolása pezsdítette fel az összecsapást, de a folytatásban is mindkét gárda rengeteg hibával játszott. A rendkívül feszült hangulatú találkozón mindkét fél óriási energiákat mozgósított védekezésben, így a döntetlen-közeli eredmény állandósult. Egy perccel a nagyszünet előtt Bognár Kristóf duplájával ismét vezetéshez juttatta övéit, ám Vágvölgyi Ákos egy triplával szinte azonnal válaszolt (37-36). Berényi Sándor kérte ki egyperces szünetét, a felrajzolt figura végén pedig Lilov két emberrel a nyakában is precíz tudott lenni távolról. Hogy ne legyen felhőtlen a hajdúságiak öröme, arról Kovács Ádám gondoskodott, az utolsó másodpercben elengedett duplájának hála döntetlennel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A fordulás után 6-0-s rohammal indított az SZTE, a debreceni szakmai stáb azonnal egy időkéréssel reagált. Lilov egy kettő plusz egyes akcióval fújt ébresztőt (45-42), ám az ellentámadásból az addig remeklő Farkas Attila megkapta harmadik, majd negyedik személyi hibáját egy fault, és egy technikai formájában. A cserepadról érkező Velkey János vitt lendületet csapata játékába, vezetésével újra utolérték riválisukat, Lilov büntetője után pedig már náluk volt az előny (47-48). Jelentős előnyt egyik fél sem tudott kialakítani, minden szabadlabdáért óriási harc folyt, a kőkemény védekezések pedig számtalan eladott labdát eredményeztek mindkét oldalon. A negyedet büntetők tömkelege zárta, melyből a Szeged jött ki jobban, hatpontos előnyük mellet Molnár és Armwood negyedik hibájának is örülhettek.

Hamar bajba kerülhetett volna a DEAC, hiszen Wirth triplájával már nyolc volt közte (66-58), ám Velkey Jánosnak ismét a legjobbkor sült el a keze, pontjaival szempillantás alatt egyre apadt a differencia. Hiába kért időt a Szeged, Armwood zsákolása után már a debreceniek vezettek (66-67). A Boltic-Sulovic párosnak köszönhetően azonban újra megfordították az állást a hazaiak, az utolsó három percnek 4 pontos fórral vághattak neki. Velkey kettesére Vágvölgyi egy hárompontossal válaszolt, majd Bognár jelentkezett két büntetővel (75-72). Az utolsó percben azonban a hazaiak higgadtabbak tudtak maradni, és taktikus játékuknak köszönhetően megérdemelt győzelmet arattak.

Naturtex-SZTE-Szedeák – DEAC 84 - 75(18-21, 21-18, 24-18, 21-18)

SZTE: BOLTIC 19 , Fortune 8, Bonifert -, WIRTH 13/9 , SULOVIC 21 cserék: KOVÁCS 15/6, Vágvölgyi 6/6, Révész 2, .

DEAC: Jones 2, Molnár 2, LILOV 19/6, Farkas 9, ARMWOOD 14 cserék: BOGNÁR 14, VELKEY 15/9, Kozák -, Fazekas -.

Berényi Sándor: Megérdemelten nyert a Szeged, sajnos jóval több energiát mozgósítottak a győzelem érdekében, mint mi. Több extra teljesítmény is érkezett tőlük, nem csak a húzóembereiktől, de az eddig kevesebb szerephez jutók is nagyot játszottak. Összességében az ő akaratuk érvényesült, sok második esélyhez jutottak, mi pedig helyenként tompábbak voltunk. A jövőben jóval több munkát kell fektetnünk az edzésekbe, és határozottabbnak kell lennünk a meccseken.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2018-01-08 08:00:00

további cikkek a témában
Responsive image
Jászberényt is legyőzte a DEAC

DEAC * 2017-10-16 09:00:00

Responsive image
Pakson vendégszerepel a DEAC

DEAC * 2018-01-09 13:00:00

Responsive image
Armwood visszatér Debrecenbe

DEAC * 2019-06-29 12:30:00