Máté Péter: „Jó döntést hoztam, amikor a DEAC-hoz igazoltam”

2019-01-14 11:22:00

Együttesünk 34 esztendős védője a Lokival hazai szinten mindent besöpört, ennek ellenére a sikerek nem tették „jóllakottá”. Máté szerint, ha a DEAC tavasszal egyenletesebb teljesítményt tud nyújtani, feljebb léphet a táblázaton.

Sikerült feltöltődnöd a szünet alatt?

Igyekeztem minél több időt a szeretteimmel lenni, az ünnepeket is családi körben töltöttem. Meggyőződésem, hogy a testnek szüksége van a regenerálódásra, így sokat pihentem, de minimum heti kétszer mozogtam is.  

Az elmúlt héten megkezdtétek a felkészülést a tavaszi idényre.

Így igaz, belevágtunk az edzésekbe. Sok labdarúgóhoz hasonlóan én is kötelező rosszként tekintek a felkészülésre, de azzal is tisztában vagyok, hogy ha el akarjuk érni a kitűzött céljainkat, keményen kell dolgoznunk az elkövetkező hetekben. Csatlakozott hozzánk egy saját nevelésű fiatal játékos, jó lenne, ha a jövőben minél több ilyen futballista bizonyítana a DEAC-ban.

A hetedik pozícióból várhatjátok a folytatást. Hogyan értékelnéd az eddigi szereplést?

A nyáron komoly változások történtek a keretben, alaposan kicserélődött a gárda. Az igazolásokból kiindulva jobb kezdésben bíztam. A rajtnál beragadtunk, de szerencsére az év végére kiegyenesedtünk, és egységes csapat formálódott. Sajnos elég hullámzó volt a teljesítményünk, amire jó példa, hogy a bajnokesélyes Jászberényt hazai pályán 5-1-re legyőztük, majd egy héttel később a szintén aranyéremre pályázó Szolnok otthonában 5-1-es vereséget szenvedtünk. Reményeim szerint a tavasszal egyenletesebb produkciót nyújtunk, ha ez sikerül, odaérhetünk az első hat hely valamelyikére.

A DEAC egyik legrutinosabb tagjaként mennyire érzed felelősségednek a fiatalok támogatását?

Nyilván, ha kikérik a véleményemet, segítek, de úgy gondolom, nem kell mindent elmondani nekik, hiszen így elveszíthetik a karakterüket. Akadnak játékosok, akik többször fordulnak hozzám tanácsért, ám vannak olyanok is, akik a saját útjukat járják.

Sikerekben bővelkedett a karriered, ötszörös bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatod magad, emellett a Ligakupát egyszer, a Szuperkupát ötször hódítottad el. Olyan eredménysorod van, amelyről sokan csak álmodozhatnak.

Valóban büszke lehetek ezekre a trófeákra, nincs okom szégyenkezni. Mindig a maximumra törekszem, minden meccsen száz százalékot adok ki magamból. Annak is örülök, hogy külföldön is kipróbálhattam magam.

Ha már szóba hoztad a légióskodást, milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a Readingnél?

Angliában eltérő mentalitást ismertem meg. Egy-egy vereség után nem emésztettük magunkat napokig, főleg, ha mindenki a tőle telhető legtöbbet letette az asztalra. Átbeszéltük a hibákat, majd a következő feladatra összpontosítottunk. Magyarországon hajlamosak az emberek a negatív dolgokat felnagyítani. Köztudott, hogy Angliában imádják a futballt, gyakorlatilag minden meccsen telt ház van, de azért anno az Oláh Gábor utcai stadionban Komcsiék sokkal jobb hangulatot tudtak teremteni.

Tavaly télen csatlakoztál a DEAC-hoz. Mi fogott meg az ajánlatban?

Pöszmet Tibi vette fel velem a kapcsolatot, miután szabadon igazolhatóvá váltam. A koncepció, amelyet felvázolt, teljes mértékben megegyezett az elképzeléseimmel, így megegyeztünk. Jó döntést hoztam, amikor a DEAC-hoz igazoltam. Az előző szezonban sikerült kiharcolnunk a bennmaradást, ami fontos cél volt. Optimista vagyok az idei idénnyel kapcsolatban is, mivel a fiatal és a rutinos játékosok jó elegyet alkotnak. Amennyiben picit harcosabban futballozunk tavasszal, és megszüntetjük a korábban már említett hullámzást, szép eredménnyel zárhatjuk a bajnokságot.

Végezetül beszélgessünk egy kicsit a tanulmányaidról. Milyen céljaid vannak a diploma megszerzése után?

Sportszervező szakon tanulok, nyáron fogok államvizsgázni. Jobb lett volna, ha az érettségi után beiratkozok az egyetemre, de akkor azt gondoltam, hogy a tanulás és a sport nem összeegyeztethető. Visszavonulásom után sem szeretnék elszakadni a futballtól, viszont edzőként jelenleg nem igazán tudom elképzelni magam, inkább a szervezői képességeimet szeretném megmutatni. Azt tapasztalom, hogy a honi futballban a pszichés és mentális felkészítés területén nagy lyuk tátong. Elvégeztem egy sport coach képzést, így a tavalyi szezonban a DEAC-nál már mentálisan is tudtam segíteni a játékosoknak. Örömteli, hogy ez eredményekben is megmutatkozott.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Biró Ádám
közzétéve: 2019-01-14 11:22:00

további cikkek a témában
Responsive image
Nagy lendületet adhat a kupabravúr

Biró Ádám * 2019-09-27 12:44:00

Responsive image
„Aranyosak” lettek az U16-os fiúk

Biró Ádám * 2019-06-17 15:34:00