Válogatott röpiseink már várják az új idényt

Frissítés: 2019-09-29 12:05:44

A Debreceni Egyetem férfi röplabdázói gőzerővel készülnek az új idényre. Együttesünkben ebben a szezonban is kulcsszerep hárulhat Bagics Balázsra és Tóth Andrásra. Rutinos játékosainkkal többek között válogatottságról, légióskodásról és a DEAC céljairól is beszélgettünk.

Mindkettőtök pályafutása bővelkedik a kiugró eredményekben. Hogyan kezdődött a karrieretek?

Bagics Balázs: Először teniszeztem, majd mellette elkezdtem röplabdázni Tatabányán. Mindkét sportágban hasonló szinten teljesítettem, de eljött az idő, amikor döntenem kellett. Végül azért választottam a röpit, mert tetszett, hogy ez egy csapatsport, vagyis közösen küzdhetünk a célért. Többször is megnyertem a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát, Belgiumban is kupagyőztes lettem, a bajnokságban pedig második helyen végeztem a csapatommal. A válogatottban 28 alkalommal szerepeltem.

Tóth András: Általános iskolába jártam, amikor elkezdtem röplabdázni. Először Fésüs Irén volt az edzőm. Aztán megismerkedtem Balázzsal az utánpótlás válogatottban, és átmentem a Dágba, ahol együtt szerepeltünk. Egyszer-egyszer szereztem aranyérmet az NB I-ben és az MK-ban. Romániában egy évet játszottam, ott a kupában másodikként zártunk. Strandröplabdában Balázzsal bajnoki címet szereztem.

Milyen érzés volt a válogatottban szerepelni?

Bagics Balázs: Megtisztelő, amikor valaki a nemzeti együttes mezében léphet a pályára. Szerettem a válogatottban szerepelni, hiszen topcsapatok ellen is bizonyíthattam. Korábban nem volt ennyire támogatva a csapat, nem volt olyan szakmai stáb, mint manapság. Emiatt sokan nem is vállalták a szereplést.

Tóth András: Büszkeséggel töltött el, amikor a válogatott szerelését magamra húzhattam. Szerettem a légkört, új impulzusokat kaptam azoktól a társaktól, akik külföldön légióskodtak.

Légiósként milyen élményekkel gazdagodtatok?

Bagics Balázs: Azt tapasztaltam Belgiumban, hogy a fiatalokat nem kell biztatni, hogy hajtsanak és vetődjenek a labdákért, nekik ez természetes mentalitás. Úgy gondolom, akinek van lehetősége, hogy külföldre igazoljon, meg kell ragadnia az esélyt.

Tóth András: Romániáig jutottam el. Mindenki azt mondta, hogy ez nem lesz jó döntés, de nem lett igazuk. Sokat tanultam, gyors volt a játék. Magyarországon kicsi a röplabdás társadalom, gyakorlatilag mindenki ismer mindenkit. Jó volt egy másik közegben is szerepelni.

A strandröplabda sem áll távol tőletek.

Bagics Balázs: Így igaz. Öt bajnokságot nyertem, mindegyiket másik társsal. Korábban  ez a sportág sem volt ennyire menedzselve. Ha újrakezdhetném, és most lennék 18 éves, lehet, hogy a strandöpi felé indulnék el. A homok teljesen más közeg, emelkedésbe és alkarérintésben sokat adott a játékomhoz.

Tóth András: Amikor befejeződött a bajnokság, egyből mentünk ki a homokra. Technikában és fizikumban is rengeteget profitáltam belőle.

Az előző szezonban remek teljesítményt nyújtott a DEAC a pontvadászatban. Hogyan értékelnétek a szereplést?

Bagics Balázs: Nagyon örülök, hogy az alapszakaszban sikerült bejutni a legjobb hat közé. Rendkívül kiélezett meccseket játszottunk, hogy ezt el tudjuk érni. Azt viszont sajnáltam, hogy a munkám miatt nem tudtam a srácokkal tartani a folytatásban, és segíteni őket a hatban maradásban.

Tóth András: Balázs nélkül más szintet képviselt a gárda, a nyitásfogadásai aranyat értek. Az első három hónapban szép eredményeket értünk el, például a MAFC-ot is megszorongattuk. Amit kihoztak magukból a fiúk, tiszteletet érdemel.

Milyen reményekkel várjátok az új idényt?

Bagics Balázs: Sok függ attól, hogy ellenfelek mennyit erősödtek. Úgy érzem, kezd kiegyenlítődni a mezőny. Nem lesz könnyű dolgunk. Ennek ellenére szeretem magasra tenni a lécet, és mindig a legszebb eredményt elérni.

Tóth András: Az első hat közé szeretnék bejutni. Remélem, hogy a srácok tanultak az előző évből. Abban is bízom, hogy minden meccset ugyanolyan komolyan veszünk majd.

A beszélgetés során is kiderült, hogy remek viszonyt ápoltok egymással.

Bagics Balázs: Ez természetes, hiszen gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Azt szeretem Andrisban, hogy bármilyen problémát meg tudunk beszélni.

Tóth András: Elfogadom Balázs kritikáit, ezen alapul a barátságunk. Gyakorlatilag félszavakból megértjük egymást.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Biró Ádám
közzétéve: 2019-09-29 12:01:00

további cikkek a témában
Responsive image
Lezárul az alapszakasz

Biró Ádám * 2019-12-20 13:39:00

Responsive image
A végére lendültek bele a lányok

Biró Ádám * 2018-11-17 22:46:16

Responsive image
A Pénzügyőr még sok nekünk...

Biró Ádám * 2017-10-25 16:18:13